Verdeler voor nu en de toekomst

Door de geleidelijke overgang van cv-ketels naar warmtepompen, een proces wat nog jaren kan duren, willen veel consumenten bij de keuze van een vloerverwarmingssysteem graag een systeem kiezen wat geschikt is voor nu maar ook voor de toekomst. Dat wil zeggen een verdeler, toch het hart van een vloerverwarming, die toegepast kan worden in combinatie met een cv-ketel, maar ook geschikt is voor de combinatie met een lage temperatuursysteem. Zoals een warmtepomp.

De ontwikkelingen op het gebied van warmwatervoorziening (van o.a. de warmtepomp) volgen zich razendsnel op. Om op dit moment een keuze te maken voor een systeem dat voor alle warm waterproducenten geschikt zal zijn, is moeilijk. Men weet nog niet welke warmtepomp gekozen gaat worden en voorlopig is het voor nu ook nog onbekend wanneer de overgang naar een ander systeem zal plaats vinden. Momenteel (2020) is er nog geen systeem op de markt dat voor zowel de cv-ketel als de warmtepomp geschikt is.

Ook veel fabrikanten van verdelers voor vloerverwarming worstelen met die vraag en zijn op zoek naar een sluitend systeem. Bij de keuze voor een vloerverwarmingsverdeler voor nu en de toekomst zal men in ieder geval bij voorkeur uitgaan van een aantal zaken zoals:

  • Het buizenstelsel van de vloerverwarming moet geschikt zijn voor zowel hoge temperaturen (cv-ketel) als lage temperatuursystemen (zoals een warmtepomp)
  • Bij de keuze voor een lage temperatuursysteem zullen de huidige systemen bij voorkeur zonder aanpassingen van de verwarmingsbuizen in de vloer op de verdeler gepaard moeten gaan.
  • De onderlinge afstand van de buizen in de vloer (of een droogbouwsysteem) zal berekend moeten zijn op toepassing van een lage temperatuursysteem: laat in ieder geval uw vloerverwarming nooit leggen als “bijverwarming” en gebruik bij voorkeur geen buisdiameters minder dan 16 mm (of houdt bij het installeren rekening met kleinere groepen)
  • Bij de keuze van een lage temperatuursysteem zullen de huidige systemen bij voorkeur zonder aanpassingen van de verwarmingsbuizen in de vloer op de verdeler gepaard moten gaan.
  • Gebruik voor iedere etage een eigen verdeler en maak de groepen niet te lang.
  • Kortom: installeer nu een systeem waaraan zo min mogelijk modificaties toegepast dienen te worden bij wijziging van de warm watervoorziening (cv-ketel naar bijvoorbeeld een warmtepomp)

Met veel van bovenvermelde punten kan nu al rekening worden gehouden bij de installatie van een nieuwe vloerverwarming.

De keuze voor de verdeler

Bij een vloerverwarmingsinstallatie, aangesloten op een cv-ketel zal nu nog gekozen worden voor een verdeler met een eigen circulatiepomp, hierover treft u meer informatie op deze pagina.

Wilt u nu een verdeler die geschikt is voor toepassing op een cv-ketel en u verwacht binnen afzienbare termijn naar een warmtepomp over te stappen, dan is er nu een mooi alternatief: de kunststof verdelers van Robot met een aparte pompunit.

  • Bij de nieuwe installatie wordt de losse pompunit aan de composiet Solid verdeler gekoppeld.
  • De verwarmingsbuizen in de vloer worden zoals gebruikelijk op de composiet verdeler aangesloten
  • Bij een eventuele overgang naar een warmtepompsysteem, waarbij geen pomp op de verdeler meer nodig is, wordt de pompunit afgekoppeld.
  • De aanvoer- en retour-aansluitingen op de warmtepomp kunnen nu rechtstreeks op de composiet verdeler worden aangesloten.
  • Aan de aansluiting van de verwarmingsbuizen in de vloer op de verdeler hoeft niets meer veranderd te worden.
  • De vloerverwarming draait gewoon op een lage temperatuursysteem !
  • Afhankelijk van het type warmtepomp kan de pomp mogelijk nog worden toegepast als “transportpomp” ter ondersteuning van de warmtepomp.

Wat zijn de prijsconsequenties?

De composiet Solid verdeler is voordeliger dan een standaard verdeler met pomp. De combinatie van deze Solid verdeler met een losse pompset is wel wat duurder dan de standaard verdeler, maar daar staan de volgende voordelen tegenover:

  • Aan de aansluitingen van de verwarmingsbuizen in de vloer hoeft bij een overgang naar een warmtepomp niets meer gedaan te worden (anders staat men voor hogere kosten en een nieuwe verdeler, die geschikt is voor toepassing in combinatie met een warmtepomp)
  • De Solid verdelers zijn uitgerust met flowmeters. Met een flowmeter kan de hoeveelheid water wat door een groep circuleert worden ingesteld: handig wanneer groepen met uiteenlopende lengen worden gebruikt. Zie het prijsverschil tussen de standaard verdelers en de optimum flow verdelers in ons programma.
  • De Composiet Solid verdelers zijn standaard leverbaar voor meerdere groepen (24) in plaats van de standaard verdelers (15)
  • Bij toepassing van een warmtepomp die daarvoor geschikt is, zijn de composiet verdelers geschikt voor verwarmen en koelen.

Wees op de toekomst voorbereid en kies nu een verdeler die geschikt is voor uw huidige installatie, maar straks ook voor de warmtepomp!